Strona głównaDom i ogródKaloryfery – omówienie dostępnych rodzajów

Kaloryfery – omówienie dostępnych rodzajów

Instalacja centralnego ogrzewania nie może się obyć bez grzejników. Bez nich ogrzanie powietrza znajdującego się w pomieszczeniach byłoby niemożliwe. Jakie kaloryfery oferują wiodący producenci? Ich omówienie znajdziesz w dalszej części tekstu!

 

Kaloryfery – charakterystyka dostępnych produktów:

  • Kaloryfery aluminiowe – jedne z popularniejszych na rynku. Składają się z „żeberek”, czyli członów, które można ze sobą łączyć lub od siebie odłączać. To z kolei sprawia, że łatwiej dobrać ich moc grzewczą do wielkości pomieszczenia (w dużych pomieszczeniach montuje się grzejniki z większą liczbą żeberek i w razie potrzeby stopniowo dokłada). Co więcej, każdy z członów posiada wyloty powietrzne., Jak sama nazwa wskazuje są zrobione z aluminium wzbogaconego m.in. miedzią i krzemem. Doskonale współpracują z instalacjami grawitacyjnymi i otwartymi. Mają dużą sprawność, świetną moc i szybko się nagrzewają, co gwarantuje mniejsze zużycie opału. Są lekkie i wykazują dość dobrą odporność na korozję. Pięknie i nowocześnie wyglądają. Dodatkowy atut stanowi ich idealnie gładka powierzchnia, dzięki której utrzymanie ich w czystości jest niezmiernie łatwe i mało absorbujące. Jeżeli zaś chodzi o wady, to do największych z nich trzeba zaliczyć: dość wysoką cenę, małą odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz słabą akumulację ciepła.
  • Kaloryfery żeliwne – były niezmiernie popularne kilkadziesiąt lat temu, dlatego można je jeszcze spotkać w starych instalacjach. To trwałe, wytrzymałe i solidne grzejniki, które co prawda długo się nagrzewają, ale też i potem długo utrzymują ciepło oraz oddają je do pomieszczenia. Są ekonomiczne, odporne na powstawanie ognisk korozyjnych i to niezależnie od jakości znajdującej się w nich wody. Żadne uderzenia im nie straszne – raczej rzadko zdarza się, by pod ich wpływem się odkształciły. Z powodzeniem wytrzymują kilkadziesiąt lat. Niestety ich nagrzewanie się zajmuje sporo czasu, a one same nie są przystosowane do zamontowania na nich termostatów umożliwiających regulowanie temperatury i sterowanie pracą kaloryfera.
  • Kaloryfery stalowe – mają postać płyt. Wykonuje się je z arkuszy blachy, które formuje się tak, by powstały między nimi kanały na wodę, a następnie zgrzewa. Można je ze sobą łączyć, tym samym zwiększając ich moc grzewczą. Szybko się nagrzewają, ładnie wyglądają, a dodatkowy atut stanowi ich niska waga. Niestety niezbyt wydajnie działają w instalacjach grawitacyjnych i otwartych. Nie zmienia to jednak faktu, że są dobrej jakości produktami niewielkich rozmiarów, występujących w dość przystępnej cenie. Zaletę stanowi też duża różnorodność kształtów i kolorów.
PODOBNE ARTYKUŁY

Najpopularniejsze

Ostatnie Komentarze